Stapel İplikçilik
Kesikli elyaftan iplik elde etmeye “Stapel İplikçilik” denilmektedir. Pamuk,yün, keten gibi kesikli doğal elyaflar bu yöntem ile iplik olarak üretilmektedir.Bunların dışında rejenere ya da yapay elyaf denilen filament olarak üretilen elyaf türleri de kesilerek bu yöntem ile iplik üretiminde kullanılmaktadır.Stapel ipliklerde elyaf boyu iplik kalitesini belirlemektedir. Elyaf boyu kısaldıkça iplik bükümü artmaktadır. İplikteki bükümün artması iplik sertleşmesine ve daha kalın iplik elde edilmesine neden olmaktadır. Elyaf boyu kısa olduğu zaman bükümün fazla yapılmasının nedeni kısa elyafları birbirine tutturmak ve elyaf uçlarını gövdeye gizlemektir.
Kesikli elyaftan elde edilmiş bir ipliğin büküm yönü tersine döndürülmesi ile liflerin açılması sağlandığında elyaf uçları açığa çıkmaktadır. Bu yöntemle bir ipliğin kesikli elyaftan elde edilip edilmediği anlaşılabilmektedir.
İpek haricinde doğada bulunan tüm elyaf türleri kesikli yapıya sahiplerdir. Bu nedenle stapel iplikçiliğe göre iplik üretimi yapılmaktadır. Stapel iplikçiliğinde doğal lifler tarama ile birbirine paralel hale getirildikten sonra büküm işleminden geçirilerek iplik elde edilir.
Doğal elyafın maliyetinin yüksel olması ya da yapay elyaf ile mukavemeti artırma imkânından dolayı yapay elyaftan elde edilen lifler istenilen stapel uzunluğuna göre kesilerek kesikli elyaf üretimi de yapılmaktadır.